Érdekességek az uszoda életéből - Fotó murál a medence partján

Az szinte biztosan kijelenthető, hogy aki egyszer is úszott a váci uszoda 25 méteres medencéjében, elcsodálkozott már a hátsó falon található egyedi alkotáson. A tartalmában és méretében is (17.5m x 3.3m) rendhagyó fotó murál (csempefotó) a váci születésű Kocsis Iván képzőművész alkotása, amelyet 1984-ben, két évvel a fedett uszoda elkészülése után készített. Az 1931-ben született művész eredetileg textiltechnikusként dolgozott, majd 1958-tól fotósként tevékenykedik, később a Képzőművészeti Főiskola tanárképző szakán végzett művészeti történészként.

Ő alakította meg 1958-ban a máig is tevékenyen működő Dunakanyar Fotóklubot, amelyben aktívan részt vett egészen 2020-as haláláig. Életútja során munkáival számos kitüntetést, díjat nyert (miniszteri kitüntetés, Neufeld Anna emlékdíj), a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa volt, több, mint 230 belföldi és nemzetközi kiállításon vettek részt alkotásai.  Számos folyóirat szerkesztőjeként volt ismert (Fotó Mozaik, Fotó Piac), illetve számos könyv is is fémjelzi munkásságát. 

(Lumiere testvérek és az autochrom, A bíborcsigától az (Lumiere testvérek és az autochrom, A bíborcsigától az autochromig)  

2003-ban megálmodta és létrehozta a Váci Fotóművészeti Gyűjteményt. Az itt fellelhető alkotások a Dunakanyar Fotóklub valaha élt és jelenlegi tagjainak (közel 50 fő) majd 500 képét tartalmazzák.  A közel 40 éves munkásságának bemutatására régi barátja, Zahora Mária szervezett retrospektív kiállítást 2022. decemberében. Az Elefántos házban tartott kiállításon a képzőművész közel 60 alkotása volt látható.

A 2020-ban, 89 éves korában elhunyt képzőművész Vác város művészeti életének mindvégig meghatározó személyisége volt.

forrás: Cservenák Péter

forrás: Nógrád Megyei Hírlap 1994.07.