Elkészültek az új kismedence látvány és szakmai tervei

Az 1951-ben megnyitott váci strand már a kezdetektől rendelkezett egy kisebb gyermek pancsoló medencével, közvetlenül a 33 méteres úszómedence mellett. Az évtizedek során ez a medence több technikai és gépészeti átalakítás után nyerte el végleges formáját és méretét, azonban minden egyes felújítás során az előző alapra, rétegre történt a ráépítés. Az ilyen átmeneti karbantartó és leginkább állagmegóvó munkálatok sok esetben nem a megfelelő előkészületekkel, anyagokkal történtek, amelyek a későbbiekben sajnos megpecsételték a kismedence sorsát.

A korabeli kismedence, 1951-ben - (forrás Vác Város Levéltára)

A tavalyi évben elindított kismedence rekonstrukció a régi medencetest visszabontásával kezdődött, rétegenként került eltávolításra a burkolat, a szigetelő réteg, majd végül a vasbeton vázszerkezet. Ennél a fázisnál derült ki, hogy a vasbeton olyan mértékben töredezett, repedt, továbbá az alatta lévő földréteg annyira kimosódott és üreges, hogy arra biztonságosan és gazdaságosan már nem lett volna felépíthető egy új medence. 

Ekkor született a döntés egy teljesen új medence tervezéséről, amely a kor követelményeinek megfelelően, vendégeink javaslatait és elvárásait is figyelembe véve készülhet el. Elsődleges szempontunk volt, hogy a legfiatalabb korosztály számára is kialakításra kerüljön egy akadálymentes, biztonságos pancsoló. Az idősebb korosztályra is gondolva a medence mélyebb, elszeparált részén számos aktív vízi játszóeszköz kerül majd telepítésre. A gyermekek szórakozását csúszda, gomba alakú vízfüggöny, katicát jelképező vízköpők és két vízágyú teszik teljessé.  A tervezés során a biztonság mellett törekedtünk arra is, hogy napvitorlák telepítésével ideális körülmények között, szűrt napfény mellett pancsolhasson és szórakozzon a fiatalabb korosztály.  A tervek elkészülte után megkezdődött és jelenleg is folyamatban van a szükséges hatósági engedélyek beszerzése. Reményeink szerint a 2023-as nyári szezonra egy látványban és élményekben gazdag, korszerű és időtálló gyermek medencét tudunk látogatóink és vendégeink számára bocsájtani, amely fejlesztés már régóta időszerű volt strandunk területén.  

Gulyás Zoltán ügyvezető
Váci Sport Nonprofit Kft.