Elkészült a gyermekmedence váci motívumokkal díszített mozaikcsempés dekorburkolata!

Javában tart a kánikula és a nyári szezon, nagy sikerrel zajlanak gyermektáboraink, kiváló vízminőséggel és jó kihasználtsággal üzemel a váci városi strand! Sajnos a nem várt bontási nehézségek, majd az ezt követő kötelező régészeti feltárások miatt az idei szezonra már nem tudjuk átadni a vendégeink által nagyon várt gyermek pancsoló- és élménymedencét. Az alábbiakban szeretnénk beszámolni a 70 éves múlttal rendelkező gyermekmedence újjáépítésének fontosabb állomásairól.

Ahogyan a legfrissebb képeken látható, jelenleg a medenceteret ölelő korlátrendszer összeszerelése és apróbb területrendezési munkálatok folynak. Június és július hónapokra átmeneti sátortető borítást kapott a munkaterület, ahol ezekben a hetekben fejeződtek be a precíziós burkolási munkálatok. A térelválasztó oldalfalat helyi motívumokkal díszített mozaikcsempével fedték le, melynek fő elemei a Duna-part és a Március 15. tér.

A vízzáró réteg elkészítése korábban már megtörtént, ezután következett a medence víztartási próbája. A folyamat során a víztér és a párolgás pótlására is figyelve történt a feltöltés –, ami folyamatos ellenőrzés és dokumentálás alatt állt az esetleges szivárgások felfedezése miatt.

Május hónapban az átlagosnál csapadékosabb időjárás nehezítette meg a betonszerkezet és formatervek elkészítését. Az alábbi képeken is látható, hogy a megépített vasbeton szerkezet komoly előkészítéseket és munkálatokat igényelt. Szigorú törvényi szabályozás s írja elő egy medencetér építésének műszaki és kivitelezési menetét és feltételeit, melyeket a vállalkozó folyamatosan követett és betartott.

A medencetér új betonalapja és a gépészeti akna április közepére készült el. Közvetlen a munkálatok megkezdése előtt az egyik oldalfalon omlás történt, ahol egy téglából épült, pinceszerű üregre bukkantak a munkások. Ilyen esetekben szintén törvényi kötelezettség a munkaterület átmeneti lezárása és a felfedezett műtárgy teljes körű régészeti feltárása.

Korábbi váci dokumentumokban több helyen is olvashatunk róla, hogy a mai strand területén több török kori pince is elhelyezkedik, ezért is gyanakodtak a régészek egy pincére a feltárás kezdetén

A kismedence új betonalapzatának elkészítését jelentősen hátráltatta az is, hogy a régi, repedt medencetér bontási munkálatai közben derült fény arra, hogy egy második, korabeli és elbontatlan betonalap helyezkedik el a munkaterületen. Ez az építmény a kor műszaki színvonalával, nagy mennyiségű vasalat erősítésével készült, így csupán ennek feltörése egy hétig tartott. Nem volt opció ennek a 70 éves betonalapnak az érintetlenül hagyása, hiszen bármilyen későbbi apró mozgás, süllyedés veszélyeztethette volna az új gyermek- és élménymedence szerkezetét.

A kismedence rekonstrukciójának első tervei a 2022-es év elején születtek, akkor még azzal számolt a vezetőség, hogy használható a régi alap és a gépészet részleges felújításával, a medencetér új burkolásával megmenthető a gyermekmedence. Azonban - miután megtörtént a burkolat eltávolítása – fény derült arra, hogy a beton medencetér el van repedve, több helyen szivárog, megmentése gazdaságosan nem lehetséges. Nem csak a medencetest, de a két lábmosó alapja is repedt volt, szükségessé vált ezek helyreállítása is.

Köszönettel tartozunk a lakosságnak és vendégeinknek.  Minden energiánkkal azon voltunk, hogy a 2023-as szezonra a kisgyermekesek számára is megfelelő vízi élményeket és pancsolási lehetőséget nyújtsunk, azonban a felsoroltváratlan hátráltató tényezők ezt nem tették lehetővé.

A 2024-es nyári szezonnyitásra egy olyan gyermek fürdő- és élménymedencét szándékozunk átadni vendégeink és családos látogatóink számára, amely a gyermekesek igényeinek felmérésével készült. A beépített élményelemek: csúszda, vízágyúk, csobogók reményeink szerint sok-sok örömteli, vidám órával és emlékkel gazdagítják a váci strandon eltöltött időt!

Gulyás Zoltán ügyvezető
Váci Sport Nonprofit Kft.