Napelemes rendszer csökkentheti a jövőben az uszoda költségeit

Az elmúlt évek során először a Covid időszak, majd a megváltozott gazdasági helyzet által generált egekbe szökő energiaárak és rezsi költségek nehéz helyzet elé állították intézményünket. A Váci Sport Nonprofit Kft. folyamatosan keresi annak lehetőségét, hogyan üzemeltethetők minél kisebb energiaráfordítással  az általa fenntartott intézmények.  Számos sikeres pályázatunk közül legutóbb a Vác Városi Sportcsarnok, korábban pedig a Vác Városi Strand és Uszoda rezsiköltségeinek  kompenzálásához kaptunk segítséget. Korszerű, modern technológiájú üvegpanelekre cseréltük le az évtizedes és rosszul szigetelő ablakokat és ajtó portált az uszodában, jelentős korszerűsítéseket, fejlesztéseket hajtottunk végre a gépház területén is.

Egy, a napokban elnyert újabb pályázat ad lehetőséget arra, hogy egy korszerű, 50kW névleges teljesítményű napelem-rendszer kiépítésével jelentősen növeljük a Vác Városi Strand és Uszoda energiahatékonyságát.  A projekt tervezett költsége közel 93M Ft, amely tartalmazza a napelem rendszer kiépítését, illetve a speciálisan erre a célra kialakított napelem tartó tetőszerkezet  kialakítását. A költségekből a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága által kiírt energetikai fejlesztési pályázaton 47.801.000.- Ft támogatást nyertünk el, a fennmaradó összeget Vác Város Önkormányzata finanszírozza saját önerővel. 

Az előzetes tervek és számítások szerint, a napelem rendszer  a Vác Városi Strand és Uszoda éves energiafogyasztásának mintegy 22%-át képes megtermelni, ezáltal éves szinten több, mint 17M Ft megtakarítás érhető el. Az intézmény éves energiafogyasztási görbéje viszonylag egységes, egyedül a nyári szezonban a kültéri medencék energiaigénye miatt emelkedik meg. Ez a görbe teljesen illeszkedik a napelem rendszerek éves termelési profiljába, ezáltal a beruházás megtérülési ideje minimális, mindössze néhány év. 

Az ideális telepítési helyszín kiválasztásánál az Ady Endre sétány feletti napozóterasz mellett döntött a tervező csapat. Az itt kialakítandó napelem tartó szerkezet révén nyári szezonban árnyékos pihenő helyeket tudunk kialakítani vendégeink számára. A látványtervek alapján a tartószerkezet esztétikusan fog illeszkedni a megújult Duna-parti uszodafronthoz és egyben új funkciót kölcsönöz a napozóterasz számára is.

Váci Sport Nonprofit Kft.
Gulyás Zoltán ügyvezető