Szakmai látogatás és eszmecsere a közelmúltban átadott szegedi Tiszavirág Sportuszodában!

Az elmúlt hetekben vezetőségünk Szegeden megtekintette a 2021-ben átadott, a kor technikai és műszaki lehetőségeinek maximális kihasználásával tervezett új, városi sportuszodát. Az intézményt, illetve műszaki megoldásait Dékány Ferenc műszaki vezető mutatta be Gulyás Zoltánnak. A látogatás és egyeztetés célja az volt, hogy megismerjük, hogyan működik, éli mindennapjait egy nagyváros sportuszodája, melyben elsődleges cél volt a legfejlettebb energetikai rendszerek, zöld gondolatok megvalósítása.

A kivitelezési munkálatok 2018 augusztusában kezdődtek meg, majd szűk három év elteltével, 2021. január 29-én történt meg az ünnepélyes átadás. Az intézmény létrehozásának alapkoncepciója egyrészt a helyi és környékbeli lakosság vízi sportolási lehetőségek növelése volt, ugyanakkor fontos elvárás volt az is, hogy nívós nemzetközi víziladba-mérkőzések és úszó-bajnokságok is megtarthatóak legyenek az uszodában. A 2022-es úszó-világbajnokság egyik helyszíne például a Tiszavirág Sportuszoda volt! A tervezést, majd a kivitelezést fontos előzetes hatástanulmányok után kezdték meg, hasonlóan a váci uszodához, itt is egy saját 209m mély kút biztosítja az intézmény vízellátását. Az uszoda tetőterének nagy részét egy 200kW teljesítményű, 750 panelből álló napelempark borítja, amely által termelt energia jelentős költséget spórol meg az üzemeltetésben. A sportkomplexum által használt megoldások fókuszában a fenntartható környezet megőrzése volt, ennek keretében 320 új fát ültettek az uszoda környetezében. 

Az intézmény un. zöldtetővel is rendelkezik, ennek, illetve a parkterület öntözésének vízellátását az uszoda vízcseréjéből elvont tisztított medencevizével és csapadékvizzel oldották meg. Közel 200 kerékpár tárolót telepítettek a mozgássérült parkolók és buszparkolók közelében, ezzel is ösztönözve a saját erővel történő megközelítést. Medencék terén rendelkezik egy 50 x 25m-es, tíz sávos versenymedencével, egy 25 x 15m-es bemelegítő medencével, egy 20 x 12,5m-es tanmedencével és egy melegvizes űlőmedencével, az idősebb korosztály igényeit is figyelembe véve. A profi sportintézmény rendelkezik csapatöltözőkkel, családi és mozgássérült öltözőkkel, masszás és orvosi szobával, kondícionáló teremmel, tornateremmel, bírói és edzői irodákkal, VIP és konferencia teremmel. A nyitvatartása is próbál alkalmazkodni az aktív sportolók igényeihez, ezáltal hétköznap már 5:30-tól egészen este 22:00-ig látogatható.

A látogatás fontos állomása volt az uszoda "lelke", a gépház is. Az itt megtekintett hatékony vízforgató, szűrő és hővisszanyerő rendszerek egyenként is óriási mértékben képesek csökkenteni az üzemeltetési költségeket, az itt kialakított hatékony rendszerben pedig tudásuk legjavát nyújtják. Az ilyen és ehhez hasonló gondolatok és megvalósítások olyan ötleteket hordoznak magukban, amelyek egy részét nálunk Vácott is lehetne hasznosítani. Az egész napos beszámoló alatt olyan érdekességeket is megtudtunk, miszerint a várakozásokkal ellentétben a teljesen korszerű szaunák, jacuzzi medencék kihasználtsága szinte minimális. Az előzetes felmérések és tanulmányok során nem minden esetben lehet lekövetni, lemérni a lakosság valós rekreációs igényeit egy vízes intézményben, ezért alkalomadtán szüksége lehet a nyújtott szolgáltatások későbbi átgondolására.

Mint minden sportintézmény, amely lakossági és sportolói igényeket is együttesen elégít ki, nagy hangsúlyt kell, hogy fektessen az aktuális medencék és sávok beosztására. A heti/havi sávbeosztások elkészítése nem csak nálunk, hanem az egy kategóriával nagyobb, már sportuszodának épített intézményben is hasonló nehézségeket jelent, így ezzel is foglalkozni kell.

A látogatás végére számos hasznos gondolatot, megvalósítható ötletet jegyeztünk fel, melyeket a Vác Városi Uszoda és Strand tervezett fejlesztéseibe is próbálunk beépíteni. Jelentős anyagi források híján a nagyszabású és évtizedek óta elódázott, de szükségszerű fejlesztések nem valósíthatóak meg, ugyanakkor sokszor apró lépésekkel, átgondolt tervezéssel ugyanolyan profi eredmény valósítható meg. Ehhez szükségesek az ilyen és ehhez hasonló szakmai egyeztetések és eszmecserék.

Váci Sport Nonprofit Kft.
Gulyás Zoltán ügyvezető


források: https://hu.wikipedia.org/wiki/Tiszavir%C3%A1g_Sportuszoda
https://www.tspc.hu/szegedi-tiszavirag-sportuszoda/
https://www.szegedsport.hu/munkatarsak