25 May
25May

Néhány nap múlva lesz éppen negyven éve annak, hogy intézményünk uszoda épületegyüttese a 25 méteres medencével, öltözőkkel, gépházzal és az L-alakú medencével átadásra került. Ennek alkalmából összegyűjtöttük azokat a régi kordokumentumokat, fotókat, amelyek számos érdekességet és emléket hordoznak az építkezés nehézségeiről, körülményeiről és legfőképp okáról. Mai fejjel is óriási hajrá, számos technikai bravúr és több ezer ember összefogása volt szükséges ahhoz, hogy rekord gyorsasággal egy év és 9 hónap alatt 1984. június 8-án megnyithasson a ma is üzemelő uszodánk!

A strand története még korábbi időkre nyúlik vissza, az 1949-es tervek alapján 1951-ben fogadta első látogatóit egy 33 méteres úszómedencével, egy gyermekmedencével és egy apró pancsolóval.  Már a kezdetektől óriási sikere volt a közvetlen Duna-parti panorámával rendelkező strandnak. A környékbeli vendégek mellett a sportolók és sportegyesületek is egymás elől voltak kénytelenek elvenni a sávokat, nagyon magas látogatószámmal üzemelt a fürdőhely. Gondot jelentett viszont, hogy még a nyári hónapokban is meglehetősen hűvös volt a víz (csak 1971-ben készült el a termálkút), télen és ősszel pedig egyáltalán nem volt használható a medence. A korabeli üzemeltető DMRVV egy 1970-es Pest Megyei Hírlapban még egy új 50 méteres medencét és a 33 méteres medence lefedését tervezte, a jövő azonban másképp alakult. A vendégek és a sportolók részéről hatalmas volt az igény a strand egyetlen úszómedencéjére, gyakoriak voltak a 30 km távolságból érkező vendégek vagy épp úszni tanuló iskolás csoportok. A fejlesztéssel a korabeli tervek szerint az addig 1200 fős maximális látogatói létszám a bővítések után 3000 főre nőtt volna, amelyet a további 400 fő maximális látogathatóságú 25 méteres medence egészített ki.

Egészen 1980 nyaráig ugorva az időben, már készek voltak az Ady Endre sétányra tervezett uszoda és kiegészítő helyiségeinek tervei, melyeket Péchy Imre készített. Érdekesség, hogy az eredeti tervek szerint egy gyalogos sétáló ívelt volna át az Ady Endre sétány felett, mely lépcsősorral a Duna-parti sétányra vezetett volna. A kivitelezéshez megbízott Mélyépítő Tervező Vállalat két mérnöke, Adamis Géza és Zsuffa András rendkívül optimista gondolatait idézzük: "Amennyiben a pénz rendelkezésünkre áll, 1981 második félévében a munkákat elkezdjük és 1982. év végére be is fejezzük!". A tervek és természetesen a költségvetés is folyamatosan változott, a kezdeti 46.5M Ft-ból 1982-re 57M Ft lett, 1984-ra már egy 70-74M Ft-os beruházásról számolt be a sajtó. Az építkezés számos szakipar összehangolt munkáját tette szükségessé, hiszen egyidőben épült az L-alakú medence és az ezt körülölelő öltözőkabinok épülete is. Idézet: "A markolók mélyítik már a munkagödröt. Az ezer négyzetméteres nyitott fürdőmedencéhez mintegy 1500—2000 köbméter földet kell megmozgatni és kiemelni. Munka közben néha olyan pincéket is felfedezünk, amelyek a dokumentációban nem voltak feltüntetve, de ezek a meglepetések csak rövid fennakadást okozhatnak.".

Az építkezés valóban gyorsan haladt, köszönhetően az új technológiáknak, illetve az előregyártott és a helyszínre szállított betonelemeknek. A száraz, csapadékmentes 1983-as év szintén segítette a munkát, a helyi vállalatok segítsége mind példaszerű volt. Idézet: "A hajógyáriak a szabadtéri kabinok felállítását, az Egyesült Izzó dolgozói az elektromos munkák elvégzését, a Kommunális Üzem a parkok építését vállalja. Példás a Büntetésvégre hajtási Intézet hozzáállása". Számos, akkoriban teljesen új gépészeti megoldás is beépítésre került, először építettek be hazai gyártmányú vízforgató berendezést, automatikus légcserélő berendezés szellőztette az épületet, gázkazán végezte a központi fűtést. Közel fél évet kellett várni csempehiány miatt az L-alakú medence burkolásához, a napozóterasz szürke és piros betonborítása Pilisszenivánról, a 25 méteres medence elemei Dunaújvárosból érkeztek, Termopán üvegablakait az Orosházi Üveggyár készítette.

1984. májusára már csak a végső simítások maradtak hátra az átadásig. A rendkívül jól szervezett brigádok és a kiváló feladatmegosztás meghozta gyümölcsét, pontos ütemezéssel sikerült tartani a tervet. Az idősebb korosztálynak bizonyára mond még valamit a kommunista szombat kifejezés, Vác szinte minden területéről érkeztek a brigádok az éppen aktuális munkálatokra. Idézet: "az MHD váci gyára dolgozói, akik a szabadtéri kabinsor acélszerkezetét építették, a Tungsram váci fény forrásgyára, az Esze Tamás laktanya katonái, a Könnyűipari Öntöde, a Forte, a Húsipar, a Városgazdálkodási Vállalat, a Váci Áfész, a HAGY. a Kommunális Üzem dolgozó, takarítást vállaltak a Sztáron Sándor Gimnázium és a Közgazdasági Szakközép-iskola diákjai." A fejlesztéssel a strand vízfelülete 716m2-ről 2540m2-re nőtt, közel duplájára nőtt a parkosított zöldterület is. A fedett uszodarészben egy 25x11 m-es medence és 2x120 fős öltöző készült el, a gépházba kerültek telepítésre a szabadtéri és beltéri medencék vízforgató-tisztító berendezései. A medencetér klímarendszerét már ekkor hőszivattyús hőhasznosító rendszer üzemeltette, amely a kor leg energiatakarékosabb megoldása volt.

A nyitás évében még csak három egyesület vette igénybe az intézményt, ez a szám 2005-re 14-re nőtt. Szintén elmondható az is, hogy a bővítés óta eltelt 40 évben az egyesületi edzések kötik le a 25 és 33 méteres medencék sávfoglalásait. 1985-ben már heti rendszerességgel folytak  dr. Telegdi Ervin gyermekgyógyász által vezetett gyermekgyógyászati és terápiás foglalkozások. Az asztmás gyermekek számára előnyös volt a párás környezet, amely pára ugyan önmagában nem gyógyít, de elviselhetővé tett olyan terhelést, amely egy tornatermi környezetben valószínűleg rohammal reagálnának.  A mozgásszervi problémákkal  küszködő gyermekekkel való foglalkozást a Szőnyi Tibor Kórház képzett gyógytornászai és gyermekgyógyászai felügyelték. A sportegyesületek eredményein is meglátszott a fejlődés, a Váci Vízmű SE az 1984-es évtől folyamatosan hozta a szép eredményeket.

A ’90-es években is magas látogatószámmal és számos sportegyesület edzéseivel üzemelt az intézmény. Főleg téli időszakban bizonyult szűkösnek a kapacitás, egyre nehezebb volt megoldani az egyesületek edzéseinek, az úszásoktatások lebonyolításának és a vendégek sportolásának összehangolását. 1994-ben szélesítették a nyitvatartási időt, szauna és szolárium szolgáltatásokkal bővült a repertoár. Az üzemeltetési és karbantartási költségek és az árak emelkedése azonban folyamatosan nehéz helyzetben tartotta az üzemeltetőt. Kocsis Tibor egykori vezető felvetette a lehetőségét éjszakai fürdőzés bevezetésének, illetve rendezvények, uszodai szilveszteri buli megtartásának, mely utóbbi 1994-ben meg is valósult.

Szintén ebben az évben megalakul az első váci vízilabda szakosztály és oktatás Kolossa István vezetésével lányok és fiúk részére, az első bajnokságban indulás 1996-ban történt. 1995-ben a gyermekmedencét átépítik, teljesen újraburkolják, melyre közegészségügyi okok miatt volt szükség. Újabb szolgáltatások lettek elérhetőek, sörház, büfé, rétesbár, illetve elindul az első uszodai nyári tábor. Ugyanebben az évben megkezdődik egy komolyabb beruházás, amely keretén belül egy korszerű víztisztitó berendezés kerül telepítésre. 1996-ra a sportegyesületek taglétszáma és a szükséges edzésszám folyamatosan növekszik, egyre jobban kezdi kinőni magát az uszoda, égető szükség lenne a 33 méteres medence téliesítésére, annak lefedésével. Számos ötlet felmerül, több vállalkozó javaslatait megvizsgálták. 

A befedés magas költségei mellett mérlegelni kell azt is,hogy a téli-nyári átállásoknál lebontható e legyen az építmény.  Ekkoriban építik át a 33 méteres medencét feszített víztükrűvé. Az 1999-es szezonra még mindig csak álom marad a sátortető, ekkoriban azonban felmerül egy újszerű ötlet.  A 33 méteres medence fölé építenének egy szintet, melyet oldalról nyitható üvegfal határol, a korabeli helyi sajtót idézve: “úgy nézne ki, mint egy melegágy”.  A nyári szezon végével 1999 őszére veszélybe kerül az uszoda nyitása. A vízvezeték rendszer elöregedett, a kazánok korszerűsítése elkerülhetetlen, pályázatokkal és önkormányzati segítséggel próbálják elkerülni az időszakos bezárást.

2000-ben Magyarország megnyeri a 2001-es vízilabda világbajnokság rendezési jogát, a Margitszigeti sportuszoda 33 méteres medencéje új sátortetőt kap, a régi buboréktetőt pedig nagyon jutányos összegért, 1M Ft+áfa összegért felajánlják Vác városának. Az új fedett medence óriási lehetőséget ad az intézménynek, de legfőképp a Vácott sportolóknak és egyesületi tagoknak.

2003 novemberében új sátortetőt kapott a 33 méteres medence, ugyanis lejárt a korábbi lízing szerződés az előzőleg telepített felfújt “buborék” sátortetőre. Az új sátortető lényegesen masszívabb, időtállóbb technológia, de a vendégek részéről napjainkig vita tárgyát képezi, hogy nyári szezonban nem  kellene visszabontani. Szintén ebben az évben megkezdődik egy nagyszabású felújítási munka, mely a tervezett 140M Ft helyett végül 200M ft értékben valósul meg. A munkák során nagymértékben megújultak az uszoda gépészeti berendezései, a 33 méteres medence,  új álmennyezetet és világítást kapott a 25 méteres medencetér, új hajszárítók kerültek felszerelésre. További forrásra lenne szükség a kazánok cseréjéhez, mely háromból egy már nem üzemel, illetve fedett átjárót kellene építeni az uszodalépcsőház és a 33 méteres medence közé.

2005. szeptember 26-án ünnepélyes keretek között kerül sor a felújított uszoda komplexum átadására, amely a ’84-es megnyitás után a legköltségesebb és legkomplexebb felújítás volt. Az átadás utáni percekben már gyerekzsivaj tölti be a medencét, megkezdődnek a délutáni edzések.

Intézményünk és medencéink kihasználtsága a mai napig sem csökkent, visszatekintve az elmúlt 40 évre elmondhatjuk, hogy több ezer váci és környékbeli gyermek sajátította el nálunk az úszás tudományát. A nálunk edző sportegyesületek szintén rengeteg élsportolót, bajnokot neveltek ki, évente számos rendezvény, verseny zajlik falaink között. Egy uszoda üzemeltetése és fenntartása talán az egyik legköltségesebb a sportágak között, ez így volt a ’80-as években és így van napjainkban is. A befektetett idő, energia és folyamatos anyagi ráfordítások legfontosabb visszaigazolásai azonban azok a gyermekek, akik évről-évre nálunk ismerik meg először az úszás és strandolás örömét.

Záró gondolatok:

Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy a létfenntartó karbantartások és az üzemeltetés mellett kisebb és nagyobb fejlesztéseket is megvalósíthassunk. Új közlekedőfolyosót építettünk a 33 méteres medence és a lépcsőház között, lecseréltük a 25 méteres medence beton rajtköveit. Elbontásra kerültek a már nem használt radiátorok, lecserélésre kerültek a medencetér melletti ülőpadok és az alattuk lévő burkolat. Korszerű, hővédő üvegtáblákra cseréltük a teljes Ady Endre sétány uszodafrontját, megújult a bejárati üvegajtó és szélfogó. Számos gépészeti fejlesztés történt gépházunkban, melyek egy részére a magas fokú üzembiztosság megtartása miatt volt szükség, más fejlesztésekkel energiahatékonyságunk növekedett. Óriási lehetőségeket biztosítana egy új, magasabb talphőjű és korszerűbb termálkút feltárása és beüzemelése, ezért szakemberek segítségével vizsgáltuk ennek lehetőségét. A felmérések és a kész tervek már rendelkezésre állnak, reményeink szerint a közeljövőben megvalósulhat ez a projektünk is. Intézményünk életében szintén mérföldkő lesz a megújult gyermekmedence átadása, amely számos előre nem látható akadályt gördített elénk, de az idei évben már birtokba veheti a legfiatalabb korosztály. Új öltözőszekrényekre cseréltük az évtizedes darabokat, teljesen megújítottuk az uszoda informatikai hálózatát, publikus wifi elérést teszünk lehetővé vendégeink számára a teljes uszoda és strand területén.  Sikeres pályázataink segítségével hamarosan egy 50kW névleges teljesítményű napelemrendszer telepítése kezdődhet meg, mellyel üzemeltetési költségeink jelentős része megspórolható. Az esztétikusan kialakítandó tartószerkezet pedig árnyékos pihenőhelyként szolgál majd vendégeink számára. Létrehoztuk az uszoda saját weboldalát és közösségi oldalait, amelyeken keresztül naprakészen és azonnal tudjuk informálni látogatóinkat és az érdeklődőket. Új tetőszerkezetet kapott a férfi strandöltöző, korszerű , bankkártyával is működő ital és snackautomatát helyeztünk üzembe uszodánkban.  Saját szervezésű versenyeket (Nyuszi-uszi, Mikulásúszás) és hosszú évek óta nagy sikerrel és teltházzal üzemelő nyári táborokat szervezünk évről-évre, illetve alkalmi programokkal (szauna szeánszok, Aqua-fittness) próbáljuk bővíteni szolgáltatásunk palettáját. 

Váci Sport Nonprofit Kft.  – 2024.05.25.
A cikk szerzője: Neugam Szabolcs

További archív fotókat találhatnak weboldalunk Galériájában!

felhasznált források: Pest Megyei hírlap, Váci Napló, Magyar Építőipar magazin, Víztükör magazin,  vaconline.hu, www.vacisport.hu, www.arcanum.hu

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.