Néhány nap múlva lesz éppen negyven éve annak, hogy intézményünk uszoda épületegyüttese a 25 méteres medencével, öltözőkkel, gépházzal és az L-alakú medencével átadásra került. Ennek alkalmából összegyűjtöttük azokat a régi kordokumentumokat, fotókat, amelyek számos érdekességet és emléket hordoznak az építkezés nehézségeiről, körülményeiről és legfőképp okáról.

Egészen 1980 nyaráig ugorva az időben, már készek voltak az Ady Endre sétányra tervezett uszoda és kiegészítő helységeinek tervei. A kivitelezéshez megbízott Mélyépítő Tervező Vállalat két mérnöke, Adamis Géza és Zsuffa András rendkívül optimista gondolatait idézzük: "Amennyiben a pénz rendelkezésünkre áll, 1981 második félévében a munkákat elkezdjük és 1982. év végére be is fejezzük!" És hogy miért is volt ilyen sürgető egy, az év minden napján használható fedett uszoda

A strand története még korábbi időkre nyúlik vissza, az 1949-es tervek alapján 1951-ben létesült, egy 33 méteres úszómedencével, egy gyermekmedencével és egy apró pancsolóval.  Már a kezdetektől óriási sikere volt a közvetlen Duna-parti panorámával rendelkező strandnak. A környékbeli vendégek mellett a sportolók és sportegyesületek is egymás elől voltak kénytelenek elvenni a sávokat, nagyon magas látogatószámmal üzemelt a fürdőhely. Gondot jelentett, hogy még a nyári hónapokban is meglehetősen hűvös volt a víz (csak, 1971-ben készült el az 1177m mély termálkút), télen és ősszel pedig egyáltalán nem volt használható a medence. Egy 1970-es Pest Megyei Hírlapban még egy új 50 méteres medencét és a 33 méteres medence lefedését tervezték, a jövő azonban másképp alakult.

Példa szöveg